GPS koordinate objekta:   LAT: 46.330099  LON: 16.738186
 
Opis lokacije

 

Tradicionalno natjecanje sa zaprežnim špricama vrlo je atraktivna manifestacija koja se u Svetoj Mariji održava neprekidno od 1995.godine povodom obilježavanja dana Općine.Iz godine u godinu natjecanje je sve popularnije,odaziva se sve veći broj natjecateljskih ekipa,a i posječenost od strane gledatelja je i iz godine u godinu sve veća.Broj natjecateljskih ekipa na prošlogodišnjem natjecanju dosegnuo je 45 ekipa (oko 450 natjecatelja) koji su došli iz 7 Hrvatskih županija,a sudjelovale su i ekipe iz susjedne Slovenije i Mađarske. Prema procjenama novinara natjecanje je posjetilo više od 3 tisuće gledatelja. Osnovni cilj ove manifestacije je da se sačuva i adaptira što više zaprežnih šprica kojima se nekad gasio požar,a čija starost prelazi 100 godina.U svrhu očuvanja vrijednih primjeraka zaprežnih šprica svake godine organiziramo i izložbu zaprežnih šprica u samom centru Svete Marije.Na izložbi se svake godine okupi sve veći broj novoobnovljenih šprica što je dokaz da je naš cilj ostvaren.Ovo natjecanje je iz prva bilo zamišljeno kao okupljanje vatrogasnih veterana,ali je kroz godine interes za ovu manifestaciju pokazivao sve veći broj mlađih vatrogasaca,tako da je natjecanje preraslo u pravi pravi festival gdje se pomješala mladost i iskustvo.Posebno je zanimljivo što se iz godine u godinu javlja sve veći broj ženskih ekipa.Uz natjecanje svake godine organiziramo i brojne kulturno-zabavne sadržaje kao što su natup KUD-a,izložba Svetomarske čipke,razgledavanje zavičajne zbirke,nastupi raznih plesnih skupina…….
Zadnjih nekoliko godina na natjecanju redovito sudjeluju atraktivne zagrebačke mažoretkinje koje su dio bogatog programa. Nakon završetka službenog rada svake godine organiziramo tradicionalnu zabavu u parku u centru grada. selo koje okuplja više od 2000 gostiju, očekujemo rekordan broj natjecateljskih ekipa, a prema najavama vatrogasci iz Njemačke, Austrije,
Mađarskoj, Sloveniji, Švicarskoj i Hrvatskoj.

Tradicionalno natjecanje sa zaprežnim špricama vrlo je atraktivna manifestacija koja se od 1995. godine održava u Svetoj Mariji povodom obilježavanja dana Općine. Iz godine u godinu natjecanje je sve popularnije, odaziva se sve veći broj natjecateljskih ekipa, a posjećenost gledatelja iz godine u godinu sve je veća. Broj natjecateljskih ekipa na prošlogodišnjem natjecanju dosegao je 45 ekipa (oko 450 natjecatelja) koji su došli iz 7 hrvatskih županija, a sudjelovale su i ekipe iz susjedne Slovenije i Mađarske. Prema procjenama novinara, natjecanju je pratilo više od 2000 gledatelja. Osnovni cilj ove manifestacije je sačuvati i adaptirati što veći broj šprica koje su nekada gasile požare, a čija je starost veća od 100 godina. Kako bismo sačuvali vrijedne primjerke šprica, svake godine organiziramo izložbu šprica u centru Svete Marije. Svake godine na izložbi se okuplja sve veći broj novoobnovljenih šprica, što je dokaz da je naš cilj ostvaren. Ovo natjecanje u početku je bilo zamišljeno kao okupljanje vatrogasnih veterana, ali s godinama interes za ovu manifestaciju pokazuje sve veći broj mlađih vatrogasaca i tako je natjecanje preraslo u pravi festival na kojem se miješaju mladost i iskustvo. Posebno je zanimljivo da se svake godine pojavljuje sve veći broj ženskih ekipa.

Osim natjecanja, svake godine organiziramo brojne kulturno-zabavne manifestacije poput nastupa KUD-a, izložbe Svetomarska čipka, razgledavanja zavičajne zbirke, nastupa raznih plesnih skupina.

Posljednjih godina atraktivne Zagrebačke mažoretkinje redovito sudjeluju na natjecanju koje je dio bogatog programa. Tijekom proteklih godina promijenili su se brojni pokrovitelji poput Hrvatskog sabora,  MUP-a RH, Grada Zagreba, bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, a posljednjih godina pokroviteljstvo preuzima Hrvatska vatrogasna zajednica.

Nakon završetka službenog rada svake godine organiziramo tradicionalnu zabavu u parku u centru sela gdje se okupi više od 2000 gostiju.

Pripremamo još bogatiji program za 26. tradicionalno natjecanje sa zaprežnim špricama, a očekujemo glazbeni sastav i rekordan broj natjecateljskih ekipa, a prema najavama nastupit će vatrogasci iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Slovenije, Švicarske i Hrvatske. 

 

 

 

26 TRADICIONALNO MEĐUNARODNO NATJECANJE SA ZAPREŽNIM ŠPRICAMA
Manifestacije | Kulturne |
Info
  • Puni naziv: DVD Sveta Marija
  • Adresa
  • Trg bana Jelačića 1, Sveta Marija
  • Kontakt
  • Mobitel
  • +385 98 861 942
  • Web
  • www.dvdsvetamarija.com
  • E-mail
  • dvd.svetamarija@gmail.com
    Datum održavanja: 12.08.2022.
    Mjesec održavanja: kolovoz

    Dodatne informacije